breinbrekers puzzels volwassenen

slakken

Een slak zit op de bodem van een put van 20 meter diep. De slak zal elke dag 5 meter klimmen, maar 's nachts 4 meter terugschuiven.


Hoeveel dagen duurt het voordat een slak naar de top van de put klimt?


Op de eerste dag klom de slak tot een hoogte van vijf meter en gleed 's nachts vier meter naar beneden. Het eindigt dus op een hoogte van 1 meter.
Hij klom de volgende dag tot 6 meter, maar gleed 2 meter terug.
Op de derde dag klom hij tot 7 meter, maar gleed 3 meter terug.

antwoord:
Op de vijftiende dag bereikte hij 19 meter, maar zakte terug naar 15 meter.
Op de zestiende dag bereikte hij 20 meter, en nu heeft hij de rand van de put bereikt!

Conclusie: De slak bereikte op de zestiende dag de top van de put! …

Ketting

Je hebt vijf kettingen en elke ketting bestaat uit drie schakels. Deze vijf stukken wil je gebruiken om een ​​lange ketting te maken. Het kost 1 dollar om een ​​link te openen en 3 dollar om een ​​open link weer te sluiten.


Als je maar 15 dollar hebt, kun je dan vijf dollar gebruiken om een ​​lange ketting te maken?

antwoord:
Ja, het is mogelijk. Open eerst alle drie de schakels van een van de kettingen. Hiervoor is 3×1 = 3 dollar nodig. Verbind vervolgens de overige vier kettingen met de drie open schakels. De kosten voor het sluiten van deze links zijn 3×3 = 9 dollar. De totale kosten zijn 12 dollar

Broers
Jantje en Vincent zijn broers. 'We zijn in hetzelfde uur geboren,' zei Jantje, 'op dezelfde dag in hetzelfde jaar.' 'Maar,' zei Vincent, 'we zijn geen tweeling!'
Hoe kan dit?
antwoord:
Jantje en Vincent zijn zwanger van een drieling, vierling en zelfs meerling!

Let op: De situatie waarin Jantje en Vincent dezelfde vader hebben maar misschien niet dezelfde mama zou geen juiste oplossing zijn, omdat Jantje en Vincent in dat geval halfbroers worden!