breinbrekers logische raadsels met oplossingen

Ladder van touw

Een schip ligt aangemeerd in het dok. Aan de reling hangt een touwladder. De onderste treden van de touwladder staan ​​in contact met water. De touwladder is 30 cm breed en 270 cm lang, elke trede is 1 cm dik en 34 cm uit elkaar. Bij vloed stijgt het waterpeil met 15 cm per uur. Hoe lang duurt het voordat het water het hoogste niveau van de ladder bereikt?

antwoord:
Het water zal nooit de bovenste trede raken, omdat de boot met het getij mee zal stijgen.

Gaan vissen

Twee vaders en twee zonen gingen vissen. Ze vingen elk een vis en namen die mee naar huis. Ze hebben geen vis verloren, maar ze hebben er maar 3 gevangen toen ze naar huis gingen.
Hoe kan dit?

antwoord:
Er zijn maar 3 mensen: een opa, zijn zoon en zijn kleinzoon.

Lang touw

Jantje heeft twee touwen van verschillende lengtes. Het duurt 1 uur voordat elk touw volledig is verbrand. Het touw is niet uniform. Dit betekent dat bijvoorbeeld het midden van het touw dikker kan zijn dan de uiteinden. Dus als het touw de helft van de lengte van het touw verbrandt, duurt het niet per se 30 minuten.

Hoe kun je het touw in 45 minuten verbranden?

antwoord:
Steek het ene touw aan beide kanten aan en het andere aan de ene kant. Het brandende touw aan beide kanten brandt binnen 30 minuten. Steek op dit punt de andere kant van het tweede touw aan. Dan brandt dit touw twee keer zo snel, dus het duurt maar 15 minuten

Pepsi

Op een zonnige dag dronken Jantje en Pietje een lekker glaasje Pepsi op het terras. Jantje had erge dorst en dronk vijf glazen Pepsi achter elkaar. Pietje drinkt maar één drankje tegelijk. Plots stierf Pietje: alle Pepsi leek vergiftigd, maar Jantje overleefde.

Hoe kan het dat Pietje (1 kopje Pepsi) vergiftigd is en Jantje (5 kopjes Pepsi) niet?

antwoord:
Het gif zit in het midden van het ijs. Voordat de ijsblokjes smolten, had Jantje al Pepsi gedronken.